Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PARKolj te is!

2009.04.10

Az akcióra 2009 szeptember 12-én kerül sor, egész napos programként, hogy a város több pontján egyszerre tűnjenek fel ezek a növényszigetek, amivel nagyobb hangsúlyt fog kapni az akció célja.

 

 

>>> Kivel?

 

Bárkivel, önállóan. Nem vagyunk szervezet, se egyesület, se politikai párt, és nem is az a célunk, hogy tagokat vagy önkénteseket toborozzunk. Egyszerűen csak adunk egy lehetőséget, egy ötletet, amit közösen megvalósíthattok. Szóljatok barátaitoknak, szüleiteknek, rokonaitoknak és szomszédaitoknak, hogy szálljanak be! Sőt! A tervezett PARKolótok környezetében fellelhető üzleteket, lakóközösségeket és intézményeket is bevonhatjátok az akcióba. Minél többen segítenek nektek, annál sikeresebb lesz a PARKolótok.

 

 

>>> Hol legyen?

 

Minél nagyobb ellentét feszül a PARKolótok és az utca forgalma között, annál szembetűnőbb a különbség és annál nagyobb a hatás! A Kiskörúton bizonyára többen felfigyelnek rátok, mint valamelyik mellékutcában, de ügyeljetek a biztonságotokra is. A helyszín kiválasztásánál figyeljetek arra, hogy a terület valóban parkolási terület legyen: használata ne legyen rakodási célra korlátozva, és lehetőleg kerüljétek a mozgássérülteknek fenntartott helyeket. Nem célunk a provokálás vagy az indulatkeltés, nem akarjuk kiélezni a viszonyt gyalogos és autós között. Nem az a célunk, hogy bemutassunk a kocsiknak, éppen ellenkezőleg: őket is PARKolásra hívjuk, hogy közösen gondolkodjunk közös problémáinkról.

 

 

>>> Legális?

 

 

Igen, ezért a demonstrációt be kell jelentenetek. A gyülekezés, vagyis köztéri demonstráció a véleménynyilvánítás egy fontos formája, melynek a hatékonyságát az adja, hogy közterületen, a gyülekezés résztvevői közösen nyilvánítják ki véleményüket. Gyülekezési jogotokkal élve a közterületen tartandó rendezvény szervezését a rendezvény helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (személyesen: 1139 Budapest, Teve utca 4-6, Tel.: 443-5201; postán: 1903 Budapest, Pf.: 314/15, faxon: 443-5325) vidéken a városi kapitányságnak (http://www.police.hu/magyarendorseg/szervezetif) legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően kell bejelenteni. A rendőrség 72 órán belül köteles választ adni. Bejelentést tenni szóban és írásban – személyesen átadva, faxon vagy postai úton – is lehet.

 

Az írásbeli bejelentésnek tartalmaznia kell:


- a tervezett rendezvény kezdetének és befejezésének várható időpontját, helyszínét (kb. is elég, csak könnyű legyen megtalálnia a rendőröknek, ha be kell avatkozniuk)
illetőleg útvonalát
- a rendezvény célját (lásd "Mi ez az egész?" menüpont), illetőleg napirendjét
- a rendezvényen résztvevők várható létszámát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezők számát
- a rendezvényt szervező szerv vagy személyek és a szervezők képviseletére jogosult személy (18. életévét betöltött személy) nevét, címét és elérhetőségét.

Amennyiben 72 órán belül nem kaptok választ, az igent jelent, mert demokratikus alapelv, hogy a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények nem engedélykötelesek. Egy alapvető emberi jog gyakorlásához nem szükséges semmilyen hatóság engedélye, így rendőrségé sem, azonban be kell jelenteni a gyülekezést, hogy annak zavartalan megtartását a rendőrség biztosítani tudja.

További információ itt:

 http://tasz.hu/hu/politikai-szabadsagjogok/gyulekezesiszabadsag1x1

 

Ha netán egy magántulajdonban lévő parkolót szemeltek ki magatoknak (pl. szupermarketek), akkor értelemszerűen annak tulajdonosától kell engedélyt kérnetek.

A bejelentést igazoló papírt hozzátok magatokkal!

 

 

 

 >>> Hogy lesz a parkolóból PARKoló?

 

Egy gépkocsi számára kijelölt parkoló 2,5 méter széles és 5,0 méter hosszú. Ekkora területet kell bezöldíteni. Vehettek gyepszőnyeget (kb. 1200 Ft/nm), ami egy műanyag  fóliára való kitekerés majd azonnali öntözés után kibírja estig. Akinek  nincs pénze vagy kedve a gyepszőnyeggel babrálni, zöld filcszőnyeget is kiteríthet, de annak közel sem lesz akkora hatása. PARKolótokat feldobhatjátok dézsás növényekkel, virágokkal, padokkal, székekkel, asztalkákkal, sakktáblával, könyvespolccal, szobabiciklivel; bármivel, ami otthonossá tud tenni egy szeletnyi parkocskát. Az alkoholt, ha lehet mellőzzétek. A képgalériában láthattok néhány megvalósult példát. Fontos, hogy az akció után gondosan takarítsatok el magatok után és a gyepszőnyegnek is találjatok valami végső nyughelyet, ahol továbbra is vígan zöldelhet.

 

 

>>> Regisztrálás

 

Ha kedvet kaptál és beszállnál, ne habozz! PARKolj te is, de előbb iratkozz fel levlistánkra, ahol az akcióval kapcsolatos információkról adunk tájékoztatást.

Levlistára való feliratkozás > PARKolo-fel@lista.nonprofit.hu

Levél küldése a levlistára > PARKolo@lista.nonprofit.hu

Levlistáról való leiratkozás > PARKolo-le@lista.nonprofit.hu

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

idén is?

(Julcsi, 2009.04.12 17:38)

Lesz idén is? legyen!

Ötletek

(wazoo (wazoo2@index.hu), 2009.01.08 08:40)

Sziasztok!

Két megjegyzés:
- Sajnos egyet kell értenem "varosjaro.blog.hu" észrevételével, miszerint nem a meglévő kevés parkolót kellene elvenni az autósoktól, hanem a meglévő parkokat felújítani, karbantartani. Az is lehetne egy civil kezdeményezés, hogy környezetvédő baráti társaságok "örökbe fogadnának" már meglévő parkokat, amelyek fenntartásában segítenének, összefogva az önkormányzattal, amelynek "csak" az anyagköltséget kellene fizetnie, a munkaerőt pedig a civilek adnák.
- Ezt a kezdeményezést ki lehetne terjeszteni a multiplázák parkolóira, mivel - tapasztalataim szerint - azok kb. 10-20%-a egyáltalán nincs kihasználva. Ezekre a részekre, vagy ezeket felbontva a helyükre kellene kialakítani parkosított tereket, ahol az emberek leülhetnek, pihenhetnek, beszélgethetnek. Még az is belefér, ha az adott pláza nyit egy pavilont, amelyben üditőt, szendvicset, fagyit stb. árul és még pénzt is keres a park létrehozásával.

varosjaro.blog.hu

(kambekk, 2008.09.10 23:12)

Kdves Civil Rádió!
Mire tértek vissza jövőhéten? Hogy a "mocsok autósok" ahelyett, hogy pöfékelnének szombaton, inkább leparkolnak?! Bezzeg ti ott műfüvet is teríthetnétek alájuk, helyettük... Hülyeség! Inkább a budapesti parkok, fasorok sanyarúságára, és a beigért, de sorra elcsalt fapótlásokra hivnátok fel a figyelmet!

Jó buli egy ilyen szombati hacacéré, de foganatja minimális. Viszont van általa miről műsort csinálni. Az se rossz végülis...

Civil Rádió beszélgetés

(Szabó Béla István, 2008.09.08 13:39)

A Civil Rádió "Város szemmagasságban" című műsorában foglalkozunk a bulival.
Idő: 2008. szeptember 8. 16.15 - 17 óra között. Szerkesztők: Csurcs Mónika és SZBI
Az adás még két hétig meghallgatható lesz a 3w.civilradio.hu archívum fülére kattintva. A legközelebbi műsorban visszatérünk az ügyre!

osszeszedetst

(kochi, 2008.08.30 23:02)

szuperul leirtatok mindent