Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sajtóvisszhang

2008.09.13

 

RTL Híradó - D. Tóth András

link:

 

 

 

 

 Miniparkok a nagykörúti parkolók helyén

Több teret biztosítanának a gyalogosoknak a szervezők

Kép

Autók helyett piknikező, sakkozgató, olvasgató emberek a nagykörúti parkolókban. Az első magyar parkolónapon fűvel borítottak le több autónyi helyet Budapesten. A szervezők a fölösleges autózásra hívták föl a figyelmet. Azt szeretnék, ha a gyalogosok több teret kapnának az autókkal szemben. Az autósok viszont éppen ellenkezőleg.

 

A betonra fű, az oszlopra dísznövény, néhány bútor, és már kezdődhet is az érdekes szunyókálás a szokatlan miniparkban, a budapesti Nagykörúton. Ha pedig valaki éppen sakkozni szeretne, akkor csak leül egy székre és játszik egy partit. Ha pedig megéhezik, piknikezni is lehet a fűben.

Egy hölgy arról érdeklődött, hogy miért füvesítették be az egyik parkolóhelyet. Az óriási zaj miatt viszont nem hallott semmit. A szervezők szerint ez az egyik legnagyobb probléma a fővárosban.

„Az egyik célunk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy mennyire kevés a zöld terület Budapesten. Valamint, hogy rávilágítsunk arra is, hogy például most 40 centire állunk egymástól, mégis szinte kiabálnom kell, hogy halljon engem. Újra kell gondolni a köztereket” – mondta Radnóti Szabolcs szervező.

A szervezők a tömegközlekedés fejlesztése mellett parkolóhelyek megszüntetését javasolják. Az autósok épp ellenkezőleg.

„Nagyon sokat kell gyalogolni. csak 2-3 tömbbel odébb van hely.”

„Kevés a parkolóhely több kellene.”

A gyalogosok szerint jó a füves parkoló.

„Nagyon sokan azt mondták, hogy az egész körúti parkolót le kéne füvel takarni” – mondta az egyik szervező.

A füvesített parkolók ötlete Amerikából származik. 2005 óta több tucat országban harcoltak így az egyre növekvő forgalom ellen. A legnagyobb eredményt eddig Dániában érték el a környezetvédők. Koppenhágában évente 2-3 százalékkal csökkentik a parkolóhelyek számát.

Videók: 

 

 

http://www.rtlhirek.hu/dock/videogallery/15:27085

 

 REAKCIÓ: Piknikelj az Oktogonon!

2008.09.13. 07:01 ergé

Polgári hangulatú polgárpukkasztásra invitálnak mindenkit a PARKoló akció szervezői a mai napon a Nagykörút Oktogon és Jászai Mari tér közötti szakaszára, 10 és 16 óra között. A befüvesített, kivirágosított parkolóhelyekre ellátogatva mindenki elgondolkodhat olyan naívnak tűnő kérdéseken, mint amilyeneket a szervezők tettek fel maguknak: hová tűntek a gyerekek az utcákról? Hová tűntek szomszédaink és barátaink otthonaink kapui elől? Hová tűntek a fák, a virágok, a csivitelő madarak? Hová tűnt a csend, a jó levegő, az a felszabadító városi tér, ahol minden nap történik valami új?

 A szervezők egy egynapos figyelemfelhívó rendezvényt tartanak a Körút mentén: ne lepődjetek meg, ha gyepszőnyegen piknikező párokkal, társasjátékozó baráti körökkel találkoztok a máskor mocsokban parkoló autók hűlt helyén. A szervezők szerint céljuk „a városi tér visszafoglalása az autóktól, helyszín teremtése a találkozások, a pihenés és a játék számára. Bár a motorizációnak hála gyorsabb és kényelmesebb lett a közlekedés, közben nem vettük észre, hogy a város mára inkább parkolóházhoz, mint élhető otthonhoz hasonlít”.

http://reakcio.blog.hu/2008/09/13/piknikelj_az_oktogonon

 

INDEX

http://index.hu/kultur/eletmod/park0913/

 

 

 

A világfolyamhoz csatlakozva, sőt azt egy héttel megelőzve szombaton a Körúton elfoglalt hat csoport egy-egy parkolóhelyet, hogy a helyébe miniparkokat csináljon, és azon társasozzon, olvasson. A cél, felhívni a figyelmet a borzalmas budapesti helyzetre, hogy szinte már nincsen zöld, viszont hatalmas a zaj és rossz a levegő.

Egy lány könnyedén kap fel egy közel egyméteres szobanövényt, egy fiú pedig minifoteleket cipel el a műfűszőnyegről a körút egyik parkolóhelyén, miközben a többiek még társasoznak. Arra a kérdésre, mit is csinálnak, azt válaszolják, hogy vissza kell vinni a nagymamának a kölcsönkért dolgokat, de egyébként PARKolnak, vagyis elfoglaltak egy parkolóhelyet, és parkot varázsoltak belőle. Reménykedtem, hogy Demszky Gábor nappaliját pakolták ide ki, hogy érezze, hova jutott Budapest, de nem. (Itt megnézhet videókat [1] a világ többi parkolásáról.)

 Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a rohamosan csökkenő városi zöldterület-állományra. "Több zöld legyen a városban. Ezek közterületek, hozzájuk lehet nyúlni" - mondja Lázár Hajnalka, az egyik résztvevő, akinek a nap végére a szombati szmogtól már égett a szeme. Minden nap nem költözteti ki az ember a nappaliját a 4-6-os mellé, hogy edzésben legyen, még akkor sem, ha mindenféle maszkokkal szerelkezik fel.

 A 2005-ben San Franciscóból, a REBAR művészeti csoport ötletéből induló projekt első évében még csak két-három parkolót foglaltak le, majd először Amerikában vált a városi folklór részévé, idén pedig már a Velencei Biennáléra is elvitték a zöldaktivista művészeti projektet, és az idei World Parking Dayre 50 ország 200 parkolóhelyét foglalják el szeptember 19-én. Valamiért a magyarok egy héttel megelőzték a világot, de nem tudtuk kideríteni, miért. Az egész PARKolást egy hónap alatt szervezték meg, az interneten közzétett felhívásukra hat csapat jelentkezett. A feladatuk annyi volt, hogy kinéztek egy szimpatikus parkolóhelyet, majd a rendőrségen bejelentették, hogy mire készülnek.

Az autóktól visszafoglalni a várost szinte lehetetlen, ezt már a fejünkbe verte Demszky, de erre a pár órára mindenki kibírja a hat darab 12,5 négyzetméteres parkolóhely nélkül. "Nem egy szakmailag kidolgozott koncepció, hanem egy figyelmeztetés" - teszi hozzá az előzőekhez Erdős Zoltán, aki elárulja, hogy ez egy barátságos rendezvény, van engedélyük, míg a tavalyi ausztriai parkolóknak nem volt, csak megjelentek a legforgalmasabb helyeken. Az egész budapesti projektből valahogy éppen ez a gerilla-hangulat hiányzik, itt minden le van játszva, és még az autósoknak is tetszik.

 

Egy Opel áll meg a parkolóhelyen társasozó hármas mellett, utasai érdeklődnek, mi folyik itt, majd nagyon helyeselnek. Egy amerikai turistának pedig annyira megtetszik a kezdeményezés, hogy hoz két nagy zacskó pogácsát. A parkolók tulipánhagymákat osztogatnak, mi is kapunk, majd tavasszal, ha addig nem hányjuk el, tuti elültetjük. Arra a részletekbe menő felvetésünkre, hogy miért játszanak a full kapitalista, és egyébként eszetlen építkezős társasjátékkal, a Hotellal, miközben Al Gore Kellemetlen igazság című könyvét olvasgatják, hárítanak, a kettő között nem látnak összeférhetetlenséget. A kisgyerekek közben szépen telerajzolták krétáikkal az aszfaltot.

A körút és a Podmaniczky utca sarkára az Ifjú Humanisták szerveznek pikniket, illetve fotókat készítetenek a háttérben almafával és Pace-zászlóval. "Egyelőre vicces" - mondja Kopiás Attila Steve, aki a prágai parkokat és zöldövezeteket szeretné látni Budapesten, de hát az itt soha nem lesz. Szepessy Stefi közben felvázolja a humanisták dolgait, azt magyarázza, hogy a civil szervezet most kezdett el nyitni a zöldtémák felé, de ennek ellenére rosszul bírja a szmogot és a zajt.

 

 

A Nyugatinál zsályát, rozmaringot és levendulát lehet szagolgatni, ami a beálló Váci úton valami romantikus cyberpunk hangulatot kapott, főleg, hogy a nyugányak alá fenyőfaháncsokkal szórtak, mivel "jobb illata van a Wunderbaumnál". Nincs is büdös, csak a rendőr jön rá villogva a parkolóhelyre, belefér. Az itteni társaság fűzépítményeket készített Angyalföldön, mondta Kovács Bence, és hamarosan gyógynövénykertet is fognak, ha jól értem, bár engem már nagyon idegesített a körúton közben beálló dugó. Valójában ez a projekt akkor az igazi, ha legalább 200 helyet el tudnak foglalni. Jó szervezéssel ez egy nagyon látványos és fontos rendezvény lehetne, csak jobban kell népszerűsíteni a PARKolást, mert rendesen meghirdetve elképzelhetetlen, hogy csak hat csoportnyi kezdjen neki ennek a vicces őrültségnek.

 

ÉPÍTÉSZFÓRUM

Fűre lépni szabad(na)! — PARK(OLÓ), egy új kezdeményezés

http://www.epiteszforum.hu/node/10609

Míg az M0 északi hídján hídavató ünnepséget tartottak a várható forgalmi átadás előtt, a Nagykörúton épp e régóta várost nyomorító forgalomtól kívánták visszahódítani a teret néhányan, olyan módon, hogy ideiglenesen mini parkokat hoztak létre hat nagykörúti helyszínen, a Jászai Mari tértől az Oktogonig. A szeptember 13-án PARK(OLÓ) néven lezajlott projekt nem előkép nélküli. Az első, speciálisan a parkolóhelyek és a zöldsávok konfliktusára felhívó figyelemfelkeltő akciót – melyik másik város is lehetne? -  San Francisco jegyzi, ahol 2005 november 16-án2 az első ilyen

 helyfoglalást a REBAR művészeti csoport valósította meg. Kimutatásuk szerint Frisco szabad tereinek több mint 70%-a gyakorlatilag az autók céljait szolgálja, ami elkeserítő, hiszen ezek a helyek megszűntek létezni találkozási, zöldfelületi, rekreációs helyszínekként.

Bár a PARK(OLÓ) nagyon fiatal kezdeményezésnek tűnik, máris rengeteg város átvette a kezdeményezést, ami azt mutatja, a nagyvárosi tér problémái nagyon is hasonlóak, és a pohár lassan betelik. Ráadásul nem a PARK OLÓ) az egyetlen, hasonló üzeneteket megfogalmazó mozgalom, tekintélyes akciók születtek már korábban is a szabad tér degradálódására, az elidegenedésre, a közösségek szétesésére, a környezeti ártalmakra vonatkozóan, és tettek sikertelen, sikeres, trendi, gyorsan feledésbe merülő vagy éppen hatástalan kezdeményezéseket az utca újrafelosztása érdekében.

Ilyen kezdeményezésnek tekinthető például a flash mob, amely a közterület visszafoglalásának egy igen látványos, internetes közösségekből önszerveződő módja. A máig leglátványosabb magyarországi akció a Nyugati téren volt 2005 novemberében, amely egy előre be nem jelentett köztérfoglalás keretébe össznépi párnacsatát hirdetett meg. Bár a performanszt úgy is lehetne értékelni, mint pár feltűnési viszketegségben rendelkező kamasz gyerekes csíntevésének, városszociológiai oldalról nem lehet nem észre venni a meg nem fogalmazott óhajt: az elidegenítő város helyett valami élménygazdagabb közeget szeretnénk mi, új generáció, akiknek még a lehetőség sem adatott meg valódi közösségben felnőni. A villámcsődülettel tehát talán egy új művészeti irányzat – a kommunikációs társadalom utcaművészete veszi kezdetét az ezredfordulón. (Persze mint minden eszközt, ezt is lehet rossz célokra használni: gondoljunk csak az Erzsébet híd „ostromára”, amely szintén flash mob útján szerveződött nem éppen békés vagy művészeti célok érdekében.)

A szintén Frisco-ból indult Critical Mass is egyfajta protestálás a szabad tér humanizálása felé, ahogyan a Guerrilla Gardening is ugyanezt az üzenetcsomagot hordozza. Ez utóbbira is volt már példa Budapesten, amint arról az Építészfórumon egy korábbi cikkünkben beszámoltunk.

De ott van a sorban a nagy reményekkel itthon is megindított Plázs is (kerületi és fővárosi bürokrata-politikai süllyesztő játszott közre az elhalásában), amely Párizsban a „ város tiszta levegőt szippant” projekt városi stratégiájának része 2002 óta. A kezdeményezést ugyanakkor sikerrel vette át London és Berlin. Várospolitikai oldalról a forgalomkorlátozás és a városi tér visszaadása terén sikerként talán csak a már jóval korábban csillapított Margitsziget, illetőleg a nyári hétvégéken átmenő forgalomtól lezárt Városliget említhető meg, illetőleg a Lánchíd nyári hétvégen történő lezárása érdemelhet említést. A várospolitika e téren korántsem mutat olyan elkötelezettséget, mint amilyen London, Párizs és Berlin utcáin tapasztalható, pedig valahol mégiscsak őket akarjuk minduntalan utolérni az európai várások versenyében.

Az utca(tér) visszahódítására irányuló tudatformáló kampányokban a bejegyzett zöld mozgalmaknak is jelentős szerepük van. A Levegő Munkacsoport például 2008-ban erőteljes kampányba kezdett a Rákóczi út és Kossuth Lajos utca rehumanizálása* érdekében. Ennek egyik eleme a Semmelweis és a Szép utca között, a Puskin Mozi oldalán 2008. június 28-án a mostani PARK(OLÓ)-hoz nagyon hasonló ideiglenes lezárással, két forgalmi sávon füvet telepített, padokat, asztalokat és sátort helyezett ki és külföldi példák bemutatásával igyekezett meggyőzni a járókelőket és a városvezetést: a Rákóczi Reneszánsz elérhető, és ehhez nem a forgalom kiszolgálásán keresztül visz az út. Újabban az LMCS egy vírusmarketing útján terjesztett látványtervvel is kampányol, amely első lépésként a kérdéses útszakaszon mindkét irányban egy sávot elvételét javasolja az autóforgalomtól, és azt megosztja az autóbusz és a kerékpár között. Megjegyzendő, hogy mindezt csak a hazai kultúrkör tartja elképzelhetelennek és ördögtől valónak, a javaslatnak szinte minden eleme valóság Amszterdam, Athén, Bordeaux, Bécs, Brüsszel, Edinburgh, London, Lyon, München, Milánó, Nürnberg, Párizs, Rotterdam, Stockholm, Strasbourg (és a jó ég tudja még ezenfelül mennyi kis- és közepes méretű európai város) utcáin.

A hat kis parkolónyi, egyenként 12,5 m2 területre (ami azért lássuk be, már

majdnem egy 6 szobás lakás!) korlátozódó első budapesti PARK(OLÓ) talán történelmi kezdet, talán egy megint csak elhaló érdekes kezdeményezés volt. A belvárosi embernek nincs kertje, neki csak a közterület jut. Amit lehet erre, és lehet arra is használni. Többnyire most arra használják. Biztos hogy jó ez így? Teszi fel az ártatlan kérdést a PARK(OLÓ). Annyi bizonyos, hogy e park(oló) helyek most gyereket késztettek rajzolásra, felnőtteket eszmecserére. Hogy az igény létezik, az korábban is, most is kétségtelen volt annak, aki végigsétált a Nagykörút ezen szakaszán. Kávézók, kifőzdék, sportkocsmák, pizzériák települnek ki a szmog ellenére tömött teraszokkal az utca felé. Az esemény ideje alatt pedig az éppen akkor nyílt napot tartó Vígszínház a körútra kiforduló „utcazenével” hirdette: az utcai élet ilyen felemelően pezsgő is lehetne. Ha akarnánk.

Bardóczi Sándor tájépítész

 

MAGYAR HÍRLAP

Miniparkokat telepítettek civilek a fővárosi nagykörút úttestjére

http://www.magyarhirlap.hu/Archivum_cikk.php?cikk=152787&archiv=1&next=100

Gyepszőnyeg, virágok, napernyők, nyugágyak és piknikező fiatalok lepték el szombaton a fővárosi Nagykörút egyes parkolóhelyeit. A civilek a miniparkokkal – egy amerikai ötletet átvéve – arra hívták fel a figyelmet, hogy a budapestiek túlságosan alárendelték a várost az autóknak, és itt az ideje, hogy a közterek egy részét visszakapják az emberek. Egy autó számára kijelölt parkoló két és fél méter széles és öt méter hosszú, 12,5 négyzetméter alapterületű, vagyis egy fél szoba méretével megegyező, aszfaltozott földterületet jelent. Néhány ilyen parkolóhelyet vettek birtokba az aktivisták. A fiatalok gyepszőnyeget terítettek le, dézsás növényekkel díszítették, padokat, asztalokat, nyugágyakat, könyvespolcokat vittek ki, és a füvön piknikeztek, sakkoztak, társasjátékoztak, minigolfoztak - mondta Radnóthy Szabolcs, a PARKoló akció egyik szervezője.

 

NÉPSZABADSÁG

Ökológia a sakktáblán - matt nélkül

 http://nol.hu/budapest/cikk/507027/

Szerény érdeklődés mellett szombaton megtartották az első parkolófoglaló parkosítási akciót Budapesten. Civil szervezetek alkalmi pihenőhelyekké alakították a Nagykörút egy-egy parkolóját, száműzendő az autókat. A programnak persze akadtak ellenzői.

Nem sokkal szombat délelőtt felborult a Szent István körút ökológiai egyensúlya. Egy hajléktalan férfi reménytelen győzködésben próbálja elmagyarázni két fiatal aktivista lánynak, miért is van szükség sok-sok parkoló vagy épp haladó autóra Budapesten.

- Maguk azé' tüntetnek, hogy kevés autó legyen; de hát idefigyeljenek, én hajléktalan vagyok, nekem meg az a jó, ha sok autó van, különben kinek árulnám az ojságot? - veti oda alkalmi dühvel a pesti laét (az elnevezés a Létminimum Alatt Élők Társaságából származtatott fővárosi szlengben született). "Mi pedig több parkot és kevesebb zajt szeretnénk a városban" - így a demonstrációs válasz.

Ezért tartott több civil szervezet is szombaton alkalmai pikniket, hogy elhódítsák a Szent István körút és a Teréz körút egy-egy parkolóhelyét az autósoktól, s egy egész szombaton át parkként használják azokat. Teázva, sakkozva, gyümölcsöt majszolva, amúgy a Margit hídi kerékpársáv miatt az Oktogonig gyűrűző autósáradat szmogjában. Hősies vállalkozás, amit jövőre és aztán is, s még ki tudja, meddig, ismételni akarnak, amíg csak célhoz nem érnek. Az autók mélygarázsokban, parkolóházakban szunnyadjanak, a köztér pedig - legalábbis a mostaninál több - legyen a gyalogosoké és a bringásoké.

Megint egy antagonisztikus ellentét. De az élet most is nagy rendező. A Podmaniczky utca egyik szintén kiszemelt autópihenőjének oszlopain szórólapok lengedeznek: "A parkoló szombat 19:00-ig politikai demonstráció miatt foglalt, kérjük, ne álljanak ide." De állnak, legalább kilencen, az utolsó szabad helyre pedig néhány perc múlva egy zöld Rover gördül. Színében legalább egyetért. Demonstráló azonban egy se, se közelben, se távolban, politikai meg aztán végképp, talán a szervezők is megijedtek, pedig nem székházat jöttek foglalni.

Akárhogy is, füstölgésből sincs hiány. Az egyik parkocskában még cigaretta is akad a szombati szmog mellé, a negyvenes férfi láthatóan jól érzi magát, mélyeket szippant az oázisban. Néhány házzal odébb régi ismerősünk, a laét sem hagyja magát, habár most már engedékenyebb hangon szinte barátkozik az amúgy csinos parkosító lányokkal. "Én bográcsot is hoztam volna a maguk helyébe', hogy lássák, az utcán is van élet." Látjuk. S ha már gasztronómia, a hamburgert majszoló lányok figyelmébe ajánlja a szomszédos török gyorsbüfét, de onnan is kizárólag a borjúhúsos gyrostálat. Büszke rá, hogy havonta egyszer megengedheti. Ennél már csak politikai aktivitására büszkébb, ott bográcsozott ő is a Kossuth téren, a Gyurcsány ellen.

A Nyugati tér északi oldalán építési betontörmelék, kiömlött, tócsába száradt fagylalthalom mellett kapucnis fiatal győzködi a bámészkodókat. Mellette tábla nyomatékosítja: Park(oló) Szag(oló). Barátaival egymást fotózgatják, hisz nagy nap ez a mai, megcsinálták...

De piknik ide vagy oda, a közterületnek szigorú a rendje, éber felügyelői kérik is a papírt a fiatal, körúti egybegyűltektől. Ám csakhamar kiderül, minden stimmel. Vita, pláne büntetés így tehát nincs. A műfűre kitolt asztalon a fiatalok vidáman tovább sakkoznak. De a matt még messze van.

 

KULTÚRPART

Parkoló pálya

http://www.kulturpart.hu/blog/278/parkolo_palya

Leginkább egy VI. kerületi lomtalanítás életképeire emlékeztetett a nem annyira szellemes elnevezésű PARK(OLÓ) projekt, de a szándékaival természetesen egyet tudunk érteni. Kevesebb autót a belvárosba és több parkot a városba. Ha ezek a kezdeményezések a civilek előtt magukat riszáló politikusokra is hatnak, máris volt értelme kitelepíteni a parkolóórák mellé a muskátlikat és a nyugágyakat.

Persze, a dolog pont olyan naiv és értelmetlen, mint a fáklyás, békejeles szpartakiád a Hősök terén. El tudjuk képzelni a hájfejű orosz katonatisztet, aki megilletődik a tűzcsóvás peace-logón, elmorzsol egy könnycseppet, és azt mondja: elvtársak, mégsem vonuljunk be Dél-Oszétiába, nem kell több kiontott vér.

Létezik-e olyan budapesti polgármester, aki egy Kajmán-szigeteki offshore céggel történt konferenciabeszélgetés után azt mondja: hűű, ezeknek a jövőt fürkésző antiglobalista fiataloknak igazuk van: törjük fel légkalapáccsal az Erzsébet körúti parkoló sávot, legyenek ott is fák…

De hát nemhogy túl sok a parkoló, hanem kevés. Nem lehet megállni a Liszt Ferenc tér környékén, stb. aptunk egy zöld színű szórólapot… A Dél-Amerikából indult Ifjúhumanista Mozgalom az emberi lényt tartja a legfőbb értéknek elismerve a szabadság és a szolidaritás fontosságát.

iért érezzük, hogy ez olyan, mint amikor Hámori Csaba egykori KISZ –vezér egy ifjúgárda avatáson aggódott a világbékéért? Aki kíváncsi a mozgalomra, azt ezennel elnavigáljuk a www.ifjuhumanisták.hu-ra, nézzék meg mit főztek ki az ördögbotos ifjak, akik az életet egy nagy flashmobnak képzelik, és képesek lennének a világbéke érdekében gruppenszexelni egy vegyi üzem parkolójában, és együtt kongázni az ország összes hajléktalanjával a Skála Metro előtt, miközben Che - és Marley-logós edénykéből itatnák a homleszek Rózsadombról lopott, felismerhetetlenségig loncsos uszkárjait.

Sok sikert kívánunk nekik, és adnánk néhány ötletet is: vadplakátok eltávolítása, grafittimentesítés, szemétszedés. Hatékonyabb bármilyen politikai pantomimnál.
 

 

INFORADIO

Piknikezők foglalják el a fővárosi parkolókat

http://www.inforadio.hu/hir/belfold/budapest/hir-223140

Kevés a zöld terület, és túl nagy a forgalom a fővárosban, ezért a legforgalmasabb utak mentén lévő parkolókat miniparkká alakítja át jövő hét végén a Parkolj Mozgalom. A rendezvény egyik szervezője, Radnóczi Szabolcs szerint a megmozdulás nem bénítja majd meg a főváros forgalmát. 

Szeptember 13-án a budapesti Nagykörút Oktogon és Jászai Mari tér közötti szakasza bezöldül, ugyanis a Parkolj Mozgalom autók helyett pihenő és piknikező emberek vár a parkolókba.

A rendezvény egyik szervezője, Radnóthy Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: nem akarják kiűzni az autókat, az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, az utcát már leginkább az autók veszik igénybe, és nem az emberek; kevés a zöld terület a fővárosban, és túl nagy a forgalom. Bár a motorizációnak hála gyorsabb és kényelmesebb lett a közlekedés, közben nem vettük észre, hogy a város mára inkább parkolóházhoz, mint élhető otthonhoz hasonlít - tette hozzá.

Az akcióval üzenni kívánnak gyalogosoknak és autósoknak egyaránt: ha egy élhetőbb városban szeretnénk élni, újra kell gondolni az utca fogalmát - emelte ki a szervező.

Radnóthyi Szabolcs kifejtette: szeptember 13-án 9 és 16 óra között a Nagykörút érintett szakaszán lévő parkolókat növényekkel és gyepszőnyeggel látják el, így a parkolók helyett miniparkokat létesítve, ahol az emberek szabadon piknikezhetnek, pihenhetnek, vagy akár grillezhetnek. 

A szervező hangsúlyozta: aki csatlakozni akar, annak az illetékes rendőrkapitányságon be kell jelentenie, hogy egy parkolót lefoglal, és miniparkot hoz létre rajta.

A rendezvény nem bénítja majd meg a főváros forgalmát, mert olyan, mintha autók állnának a parkolóban, csak a járművek helyett piknikezők veszik birtokba a területet - tette hozzá.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.